Pear and raisins winter salad

5:17 PM


Hello readers,
I know we all have gone through some tough times as far as cheat meals and heavy family dinners are concerned! In the US you guys had Thanksgiving, while here in Italy (btw. I celebrated Thanksgiving as well because I love this holiday!) we have already started with the season’s most traditional desserts: panettone and pandoro! For sure you all have attended some office Xmas party, with lots of Champagne and wine, or you visited some Xmas market and fell in love with mulled wine and hot cocoa! Well, that is totally normal (and right!!) and this is what Xmas is all about: cuddling ourselves with amazing food and spend quality time with our dear ones. However, since a lot is yet to come until New Year’s Eve, I am posting today another fall/winter salad you can make this weekend and early next week to detox post heavy meals or prepare your body for the Xmas food of next week!! I also remind you of THIS SALAD, THIS SALAD and THIS POST on the benefits of having a salad before a meal!

Ciao a tutti,

Il clima natalizio è iniziato, e insieme a questo I mille pasti super calorici, inclusi Xmas party dell’ufficio, scambio di auguri con spumante e panettone, e chi più ne ha più ne metta! Dato che penso sia totalmente giusto gustarsi le ricette e i dolci della tradizione durante questo periodo, non ho nessuna intenzione di includere ramanzine sull’apporto calorico di tutto ciò...Tuttavia, dato che so bene quante altre cene ed abbuffate vi spettano la prossima settimana, ho giusto giusto una ricettina di un’insalatina invernale, per aiutarvi con un detox pre e post feste! Vi ricordi anche le altre ricette di insalatine postate QUI e QUI e POST su perché è una buona abitudine consumare un’insalata verde prima del pasto.



PEAR AND RAISINS WINTER SALAD

Ingredients for 2
  • Green leaves (lettuce/baby spinach or the greens you prefer)
  • 1 large pear (of your favorite kind)
  • A handful of raisins
  • A handful of Chile giant grapes (dried)
  • 5/6 almonds
  • 1 table spoon of extra virgin olive oil
  • The juice of ½ lemon
  • Salt and pepper

Procedure

FOR THE SALAD
  • Let raisins and grapes soak in some water at room temperature (use a small glass)
  • In the meantime, rinse the greens and place them in a bowl
  • Peel the pear and cut half of it in small cubes and the other half in thin slices, lengthwise
  • Cut the almonds in large pieces
  • Mix all the ingredients (squeeze the raisins with your hands to get rid of the additional water) in a large bowl or serving dish and use the thin slices of pear for garnishing (as pictured)

FOR THE DRESSING
  • Mix the lemon juice, extra virgin olive oil, salt and pepper (as usual, I suggest to use a mix of ground pepper) and place it in a sealed container in the fridge for c.30 minutes
  • Pour the dressing on top of the salad and mix well! ENJOY!!!


INSALATA INVERNALE PERA E UVETTA

Ingredienti per 2 persone
  • Insalata verde (lattughino, spinacino, a vostra scelta)
  • 1 pera abbastanza grande (scegliete la vostra varietà preferita)
  • Una manciata di uvetta rossa
  • Una manciata di uva gigante cilena essiccata
  • 5/6 mandorle
  • Succo di mezzo limone
  • Sale e pepe
  • 1 cucchiaio da tavola di olio extra vergine di oliva

Procedimento

PER L’INSALATA
  • Mettete l’uvetta e l’uva gigante in un bicchiere con dell’acqua da cucina, in modo da farla rinvigorire
  • Nel frattempo lavate bene l’insalata e disponetela in una ciotola da portata
  • Tagliate metà della pera a cubetti e l’altra metà a fettine sottili per la lunghezza
  • Tagliate grossolanamente le mandorle
  • Unite gli ingredienti in una terrina o piatto da portata, avendo cura di strizzare bene l’uvetta, e usando le fette di pera per guarnire

PER IL CONDIMENTO
  • Mescolate olio, limone, sale e pepe in un contenitore tipo Tupperware, sigillate bene e mettete in frigo per circa 30 minuti.
  • Una volta pronto, versatelo sull’insalata, mescolate il tutto e servite! BUON APPETITO!


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